Værd at vide om solceller

Markedet for solcelleanlæg boomer, og der købes flere anlæg end nogensinde før. Der er dog stadig kun etableret 25.000 anlæg i Danmark, så vi er som nation stadig på det spæde stadie hvad angår udnyttelse af solenergi.

Danskerne har fået øjnene op for de miljømæssige og økonomiske fordele der er i at investere i et solcelleanlæg. Elpriserne stiger og stiger, og forskellige støtteordninger har hjulpet til at gøre investeringen rentabel. Regeringen kører kampagner om fordelene ved solenergi, og de store supermarkedkæder kan via deres storindkøb tilbyde en fin kvalitet til rimelige penge.

En langtidsholdbar engangsinvestering

Når man investerer i et solcelleanlæg, betaler man i praksis forud for sit strømforbrug for de næste mange år. Efter solcelleanlægget er etableret er der meget lidt vedligeholdelse - det renser sig selv ved hjælp af regn og sne - og strømmen kommer gratis direkte fra solen. Man sparer pengene til strømforbruget og hjælper samtidig på at nedsætte CO2-udslippet.

Et moderne solcelleanlæg til privat brug koster mellem 50.000 og 120.000 kroner alt efter størrelse og kvalitet, inklusiv den nødvendige udskiftning af inverteren efter 10 år. Investeringen tjenes hjem igen på 7-8 år. Garantien for både produktet og ydelsen er til gengæld på op til 25 år.

Størrelse og placering

Et solcelleanlægs størrelse afhænger mest af det ønskede udbytte. Anlæggets kvalitet samt dets placering i forhold til solens stråler spiller også ind. For private bliver det sjældent større end 36 m2.

Taget er ofte både det mest praktiske og effektive sted at anvende. Et sydvendt tag med 40° hældning er optimalt, men det kan godt vende mod sydøst eller sydvest og have en hældning på mellem 15-60° uden det store tab.

Køber man et solcelleanlæg i forbindelse med en udskiftning af taget, kan man overveje at integrere det i selve taget. På den måde kan man spare nogle af udgifterne til tagbeklædningen. Den nuværende støtteordning dækker ikke hvis man vælger denne løsning, men den forventes at ændres væsentligt til nytår.

Opsætning og tilslutning

Et anlæg kan veje op til 500 kg, så det er en god ide at få foretaget en ingeniørvurdering for at se om taget kan klare vægten. Man skal huske at passe godt på taget ved opsætningen, da man ellers kan ødelægge tagets tæthed. Man kan og må godt selv opsætte solcelleanlæg, men det anbefales at benytte en KvalitetsSikringsOrdning-certificeret installatør. Tilslutningen til elnettet skal under alle omstændigheder foretages af en autoriseret elinstallatør.

For en god ordens skyld bør man også høre kommunen om der er lokalplaner der forhindrer muligheden for opsætning af solcelleanlæg. Det er dog sjældent tilfældet, medmindre der er tale om fredede bygninger.

Støtteordninger

Hele investeringen til anlægget kan afskrives via ligningslovens ¶8, hvor 25% af summen fratrækkes på selvangivelsen hvert år, indtil hele beløbet er dækket. Man kan via nettomålerordningen sælge sin overskydende el til sit energiselskab. Et eventuelt overskud fra salg af egenproduceret el er skattepligtigt.

Der er også mulighed for at benytte BoligJobPlanen til at dække en del af udgiften til håndværkeren, men det er uklogt at udnytte den, så længe investeringen er afdragsberettiget.

Nogle energiselskaber yder også et energitilskud til etablering af solcelleanlæg.

Reglerne for tilskud og afdragsmuligheder justeres ofte. Det er derfor meget vigtigt at undersøge de gældende regler grundigt, før man investerer i solenergi.

Fremtiden

Som med al anden teknologi er teknologien bag solenergi i konstant udvikling, og både effektiviteten og prisen forbedres stødt. Markedet ændrer sig også meget i forhold til udbud og efterspørgsel.

Solenergi kan være en god løsning i dag, både økonomisk og miljømæssigt, men det er svært at spå præcist om fremtiden. Man må opveje risikoen for at støtteordningerne forringes eller forsvinder helt mod en sandsynlig forbedring af anlæggenes pris og effektivitet. Man skal jo i sidste ende kun bruge ét anlæg.

Om forfatteren

Thomas Vester, Bygningskonstruktør hos Compara A/S Med mere end 15 års erfaring og 1000 tageftersyn bag sig, er Thomas Vester en af de førende rådgivere i landet, når det kommer til at hjælpe private husejere med et at komme trygt igennem deres ønske om et nyt tag eller en ny facade til deres hus. Thomas' rådgivning tager altid udgangspunkt i kundens ønske til det færdige produkts levetid, økonomi, og æstetik så disse går hånd i hånd.

Du er altid velkommen til at skrive til Thomas via e-mail tv@compara.dk, hvis du skulle have spørgsmål.

Få gratis og uforpligtende rådgivning

Skal du have et nyt tag på huset, eller er du i virkeligheden i tvivl om du kan nøjes med at reparere det gamle? Overvejer du 1.sal, tilbygning eller facaderenovering? Tag et telefonisk rådgivningsmøde med en af vores rådgivere, og kom tvivlen til livs.

Det er helt gratis og uforpligtende.

Få et godt råd

Thomas Vester, Bygningskonstruktør
Thomas Vester
Bygningskonstruktør
Michael Bloch, Arkitekt
Michael Bloch
Arkitekt
Copyright © 2024