Gør tagrender og nedløb klar til efteråret
Det er vigtigt for husets sundhed, at vandet fra regn og sne ledes sikkert væk fra taget. Læs her hvordan du sikrer dig, at tagrender og nedløbsrør er i topform til efterårs- og vintersæsonen.
I Danmark regner eller sner det rigtig meget i løbet af året. Taget på et almindeligt parcelhus modtager nemt 100 tons nedbør årligt. Regnvand og smeltevand fra sne løber fra husets tagflader ned i tagrenderne og videre ned gennem nedløbsrørene for til sidst, via en brønd, at blive ledt ud i kloakken eller til en faskine i haven.
Hvis tagrender og nedløb ikke fungerer efter hensigten, fordi de er tilstoppede eller utætte, kan der med tiden ske store skader på huset. Påvirkning fra vand, der løber ud af tagrender eller nedløb og ned af facaden, kan føre til råd i træværk og vinduer og skader på ydermure og fundament. Der kan ske indtrængning af fugt i konstruktionerne, udvaskning af fuger og frostsprængninger i murværket. Når murstenene holdes våde på den måde, kan de ikke nå at afgive fugten, og når det så fryser, udvider vandet sig og laver revner i stenene.
Sådan renses tagrender og nedløb
Tagrenderne skal renses og efterses mindst én gang om året. Det bedste tidspunkt er sent på efteråret, når træerne har smidt alle deres blade. Er der store træer på grunden, som taber blade eller nåle direkte ned på taget i store mængder, kan det være nødvendigt at rense oftere.
Brug en lille planteske og dine hænder til at fjerne nåle, blade, slam og skidt fra tagrenden. Rens grundigt efter med vand og en stiv børste. Til sidst skal du spule både tagrende og nedløbsrør grundigt med haveslangen.
Brug en lang og stabil stige til at nå op til tagrenderne. Du skal være opmærksom på, at stigen kan få bløde tagrender af zink og plast til at bøje under din vægt. Læg derfor et bræt ned i tagrenden, der hvor stigen støtter, for at stive den af. Ståltagrender er stivere og kan bedre tåle belastningen.
Husk også nedløbsbrønden
Du skal også tjekke og rense, dér hvor nedløbsrørene møder nedløbsbrønden. Der vil være en krave eller et rensestykke, som normalt kan trækkes lidt op, så du kan komme til at rense for gamle blade og slam. Her bør også være et lille gitter, der skal forhindre blade og store stykker skidt i at løbe ned i brønden. Rens grundigt, spul efter og vær omhyggelig med at få det hele på plads igen.
Tjek for utætheder og forkert fald
Når tagrender og nedløbsrør er grundigt renset, er det vigtigt, at du også tjekker, at de fungerer, som de skal. Du kan enten lægge haveslangen op i tagrenden og tænde eller – endnu bedre – vente til der kommer et kraftigt regnskyl og så gå ud og observere. Der er flere ting, du skal holde øje med:
Hvis alt andet er i orden, men der alligevel løber vand ud af tagrenderne kan det skyldes, at de er for småt dimensioneret i forhold til tagfladens størrelse.
Reparér eventuelle skader
Det er vigtigt, at du får udbedret skader og problemer rimelig hurtigt, inden huset tager skade. Bagfald og lunker (dvs. når tagrenden ikke er lige) rettes ved at justere rendejernene, som holder tagrenden fast til tagkonstruktionen. Sidder tagrenden lidt forkert i forhold til tagets kant, vil det normalt også kunne rettes ved at justere rendejernene.
Mindre huller og utætte samlinger kan fikses med en dertil indrettet, elastisk tætningsmasse. Større huller og revner klares bedst med en selvklæbende reperationstape, der består af gummibitumen belagt med aluminiumsfolie.
Uanset reparationsmetode, er det vigtigt, at du har fastslået præcis, hvor hullet eller utætheden er, og at fladen, der skal repareres, er grundigt rengjort og helt tør.
Er tagrenderne meget slidte og utætte, er den bedste løsning helt at udskifte dem med nye. Det samme gælder, hvis de er for småt dimensioneret i forhold til taget.
Forebyg problemerne
Hvis du vil undgå, at tagrenderne bliver fyldt op med blade og kviste, findes der forskellige typer tagrendenet, der nemt kan monteres.