8 gode råd til et vandtæt aftalegrundlag
Det betaler sig altid at få et ordentligt aftalegrundlag. Dels undgår man misforståelser og diskussioner og dels er det en forudsætning hvis uheldet er ude og man får brug for erstatning fra en garantiordning som eksempelvis Byg Garanti. Her er otte punkter, du bør være opmærksom på:
1. Beskriv grundigt byggearbejdets art og omfang. Skriv gerne hvilke materialer der skal bruges og af hvilken kvalitet.
2. Lav et særskilt afsnit, hvor det fremhæves hvad der evt. ikke er med i aftalen (eksempelvis bortskaffelse af affald, eventuelle rådskader m.v.)
3. Undgå mundtlige aftaler. Hvis du aftaler ændringer eller ekstraarbejder med håndværkeren undervejs i byggeriet, så lav en aftaleseddel som tillæg til kontrakten. Skriv i kontrakten, at håndværkeren kun får ekstraarbejde, hvis der foreligger en underskrevet aftaleseddel.
4. Aftal en fast tidsplan og en bod på f.eks. 500-1000 kr. pr. dag, hvis håndværkeren eventuelt overskrider tidsplanen.
5. Beskriv nøje, hvornår håndværkeren får sine penge. Lav en rateplan, så håndværkeren får sine penge i takt med at arbejdet skrider frem. Betal aldrig forud og tilbagehold minimum 15 % af entreprisesummen indtil du har godkendt det færdige arbejde.
6. Bed evt. håndværkeren om at stille en bankgaranti på eksempelvis 15 % af entreprisesummen. Bankgarantien sikrer dig, at du kan få udbetalt et beløb til at rette fejl og mangler, hvis håndværkeren ikke færdiggør sit arbejde eller hvis han går konkurs.
7. Brug evt. AB-forbrugeraftalen som er en standard kontrakt for boligejere, der dækker alle typer byggeopgaver. Hent standardaftalen på www.boligejer.dk/abforbruger
8. Vær opmærksom på eventuelle forbehold, som håndværkeren tager i kontrakten, eksempelvis forbehold for leveringstid på materialer eller ventetid på underleverandører. Du kan nemlig ikke kræve dagbod fra håndværkeren, hvis forsinkelsen skyldes årsager, der er taget forbehold for i kontrakten.